03 mai 2018

Stort kasttalent fra KIF friidrett, Fabian Weinberg

0 Comment

Rekordene faller for nytt sørlandsk kastfenomen

Med et «vingespenn» på 2,02 meter faller de norske aldersrekordene som fluer for Fabian Weinberg – 17-åringen med det lengste diskoskastet i verden i år.

Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: – Slik som dette øver jeg nesten hver dag, sier 1. klasse-eleven og røper litt av hemmeligheten bak suksessen mens han svinger den lange kastarmen i styrkerommet på Kvadraturen videregående skole.

Fabian Weinberg.
Jacob Buchard
Det er bare to år siden han vraket spyd til fordel for diskos, og vips så begynte de norske aldersrekordene å falle som fluer for kastkjempen på 97 kilo, og med en foreløpig lengde på 2,02 meter fra fingertupp til fingertupp – såkalt «vingespenn».

– Jeg vokser ennå, røper den 1,86 meter høye muskelbunten.

Fikk kjempetreff på Evje

I fjor satte han norske aldersrekorder i 16-årsklassen med diskoser på både 1,5 kilo (57,20 m) og med 1,75 kilo (52,04 m) – førstnevnte rekord var 21 år gammel.

– En av de aller mest spennende i norsk friidrett
– Det hjalp å ikke lenger ha Andreas (Thorkildsen) sine rekorder å konkurrere mot, gliser KIF-gutten, og sikter til den doble olympiske spyd-mesteren, som smadret alt av norske spydrekorder i oppveksten.

Skjønt, det er ingen hvemsomhelst Weinberg nå måles mot som diskoskaster heller. Sven Martin Skagestad (23) deltok i Rio-OL allerede som 21-åring, og i fjor vant han gull i U23-EM. Men aldersrekorden han satte som 17-åring med diskos på 1,5 kilo knuste Weinberg med fire meter – til 62,89 meter på Evje sist helg. Det er for øyeblikket verdens lengste kast i år for 17-åringer.

Sven Martin Skagestad, Norges beste diskoskaster.
Paul S. Amundsen / Frilans
– Fabian har et spesielt godt utgangspunkt. Han er både kjapp, eksplosiv og har lange armer. Det er en veldig god kombinasjon for en diskoskaster, sier Skagestad – som med et vingespenn på 2,08 meter har kastet seniordiskosen 65,20 meter.

Stor kåring: Her er Sørlandets ti største idrettstalenter
Ny kastkjempe fra KIF?

Andreas Thorkildsen kastet i store deler av karrieren sin for KIF-Friidrett, og nå ser Skagestad konturene av det som kan bli enda en ny kastkjempe fra samme klubb.

– Mange av de beste diskoskasterne i verden på Fabians alder profitterer på at de er store. Og hvis du veier 110 kilo er en diskos på 1,5 meter veldig lett, mens du som senior er langt mer avhengig av god teknikk når du skal kaste en diskos på to kilo. På meg virker det som om Fabian profitterer på god teknikk og en naturlig evne til å kaste langt. Det er selvfølgelig store sko å fylle etter Andreas Thorkildsen, men du skal ikke se bort fra at han kan klare det, sier Skagestad – som har førsteklasses innsikt i teknikken til Fabian gjennom en rekke treningsøkter sammen.

Andreas Thorkildsen var den forrige kastkjempen fra KIF med blant annet to OL-gull.
THOMAS KIENZLE / TT / NTB Scanpix
Med den finslepne teknikken vant Weinberg blant annet sølv i Ungdoms-OL i Ungarn.

– Målet mitt for karrieren er å få kaste med de beste i verden, sier landslagsutøveren – som blant annet sikter seg inn mot Paris-OL i 2024.

I fjor møtte han tilfeldigvis opp på en løpeøkt. Nå er det kun to 17-åringer i Norge som har løpt fortere enn Sigurd fra Kristiansand
– Han har mer inne i år

Denne sesongen var deltakelse i U18-EM årets store mål.

– Men det kravet klarte jeg med over ti meters margin allerede i første stevnet. Nå er målet å holde meg skadefri, og komme til finalen. Da må jeg vel kaste 57–58 meter, sier Weinberg om mesterskapet som går i Ungarn 5.-8. juli.

Sjansen for å pynte på ytterligere to aldersrekorder i år er også stor, med diskoser på både 1,75 og to kilo. Sesongåpningen på Evje kunne knapt vært bedre.

[top]